resepi gula hangus

Kali ni kita beralih pada resepi kuih muih kuih tradisi pula iaitu apam gula hangus yang dimasak dengan cara mengukus. 1 cawan gula pasir.


Pin On A List To Make

Resepi Apam Kukus Tepung Gandum Tradisional.

. Resepi kek gula hangus kukus atau biasanya disebut kek sarang semut. Boleh multitasks buat 2-3 benda dalam satu masa. 12 cawan krimer manis.

Berikut adalah bahan-bahan dan cara-cara yang diperlukan untuk menghasilkan kek gula hangus. Resepi Kek Gula Hangus Bahan gula hangus 1 cawan gula pasir 3 sudu mentega 1 cawan air mendidih. Tak dapat banyak sangat pun.

Masukkan gula dalam kuali dan masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan sentiasa kacau Petang tadi saya buat apam gula hangus utk minum petang Bila gula dah agak perang tutup api dan tuangkan air panas perlahan-laham. 1 paket agar-agar 10gm 4 cawan air Cara-cara untuk membuat puding. Tambahan apam ini memunyai aroma yang sangat wangi.

Masukkan juga air susu cair dan susu pekat manis. Tak dapat banyak sangat pun. Resepi Puding Gula Hangus Senang.

Seingat saya sejak berkahwin saya tidak pernah lagi membuat kek ini kerana di KL. 9 x 5 yang telah digris dengan butter dialas dengan baking paper. 8 biji telur gredA.

2 cawan air panas. Bahan-Bahan -15 biji acuan kecil. Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal sangat digemari.

Bahan-Bahan -15 biji acuan kecil. Menu terakhir untuk harini apam gula hangus. Tapis campuran ke dalam loyang berisi gula tadi.

Buat benda yang mudah. Ini kerana jika dipukul terlalu lama puding akan menjadi berongga bila dikukus. Buat peminat-peminat kuih atau kek yg berasakan gula hangus jom lah cuba sebab tak susah pun.

Resepi menghasilkan 25 biji apam gula hangus. Kek ini digemari ramai kerana teksturnya yang gebu lembut dan sedap bila dimakan. 2 sudu teh soda bikarbonat.

Hehehe Bahan-bahan yang diperlukan Resepi Puding Gula Hangus Karamel Tuangkan gula hangus tersebut di. 1 12 cawan tepung gandum. Dengan api yang sederhana goyangkan kuali hingga gula perang dan cair sekata.

Kek Gula Hangus atau juga dikenali sebagai Kek Sarang Semut kerana rupa dan tekstur nya yang berlubang-lubang. Cairkan gula sehingga menjadi karamel. Tak perlu saya nak simpan leftovernya berhari-hari.

Kek gula hangus ni ada juga yang panggil sarang semut. Tak perlu saya nak simpan leftovernya berhari-hari. Menu terakhir untuk harini apam gula hangus.

Masukkan adunan ke dalam oven yang sudah dipreheat dibakar pada 150c selama 30 minit. Cuma kena tau teknik yang betul untuk hasilkan sirap gula hangus kerana sirap inilah yang menentukan rasa kuih kita nantidan. Tak salah membuat perubahan kerana zaman dulu saya menggunakan resepi yang terdapat dalam majalah tapi kini resepi yang dikongsi oleh kita semua.

Tak terlalu manis tidak keras dan tidak juga terlalu lembik. 1 sudu teh baking powder rata je Air gula hangus. Kek ni boleh dikatakan kek klasik yang menjadi kegemaran ramai sejak dahulu lagi.

Resipi Kek Gula Hangus Tanpa Peram. Selain menggunakan whisk boleh juga guna blender pengisar untuk membancuh adunan. Resepi Kek Gula Hangus.

Tuangkan gula karamel hasil dalam langkah 1 dalam adunan gaul rata. Mungkin sebab tekstur yang ada lubang kecil yang banyak selepas masak itu yang nampakkan kek ni seolah-olah sarang semut. Resepi apam gula hangus kukus.

Masukkan ke dalam loyang saiz. Bahan Kek Gula Hangus Susu pekat manis 2 sudu besar Telur 2 biji Marjerin 2 Resepi Apam Gula Hangus. Bahan bahan apam gula hangus.

120g butter 3 sudu besar marjerin Bahan B. Tutup api dan biarkan sejuk Apabila gula sudah cair keperangan sepenuhnya tuang air panas sedikit demi sedikit dan biarkan sejukTeksturnya lembut lagi lagi. 1 cawan gula pasir.

Kacau sebati dan jangan pukul terlalu lama. 2 cawan tepung gandum. Kaedah Mula-mula cairkan mentega di dalam periuk kemudian masukkan gula.

Mula-mula panaskan air yang banyak di dalam pengukus dalam api yang kecil kerana sementara. Tapi untuk membuat kek hari ini saya menjenguk jenguk resepi kek gula hangus yang terdapat di dalam internet. Aroma harum kek ini sangat merangsang selera.

Rasanya pun sangat sedap dan tidak mudah berasa muak jika dimakanBahan utama kek gula hangus ialah gula putih yang dimasak sehingga menjadi warna perang atau karamel. 1 12 cawan tepung gandum. Bahan-bahan resepi apam gula hangus Di atas tudung periuk saya akan letak sabut kelapa yang dibakar Boleh dibuatkan untuk sarapan anak-anak juga Published At 23 Jan 2007 0754 PM Kategori Kek ni boleh dikatakan kek klasik yang menjadi kegemaran ramai sejak dahulu lagi Kemudian masukkan air panas.

Boleh multitasks buat 2-3 benda dalam satu masa. Resepi kali ni saya olah biar jadi ikut selera saya. Kali ini kami kongsi resepi apam gula hangus yang sungguh sedap dan semestinya ia sangat gebu.

Tutup api dan biarkan sejuk Apabila gula sudah cair keperangan sepenuhnya tuang air panas sedikit demi sedikit dan biarkan sejukTeksturnya lembut lagi lagi bila dimakan. Rehatkan adunan selama 20 minit. Biasanya masakan ini dihidang oleh kebanyakan orang Resepi puding gula hangus senang.

Kukus puding selama 25-30 minit atau sehingga masak. Resepi apam gula hangus ini menggunakan bahan yang mudah serta proses memasak juga cepat dan ringkas. Buat benda yang mudah.

Kuih kegemaran orang-orang lama ni. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert ataupun untuk menjamu tetamu ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara.


Pin On Malaysian Delicacies


Pin On Cakes


Pin On Beehive Cake Special


Pin On Recipes And Food Porn


Sarang Semut Resep Masakan Makanan Resep Kue Coklat


Pin On Projects To Try


Pin On Resepi Kek Gula Hangus Kukus Kek Sarang Semut Kukus


Pin On Cake


Pin On Mufin Cupcake Cake Cooking Fanpage


Pin On Cakes I Love


Pin On Masakan Malaysian Kuih


Pin On Biscuits


Pin On Resipi Kuih Tradisional


Before I Lose The Recipe Again 1 Cup Sugar Caramalized Till Dark Brown Add In 1 Cup Of Boiling Water 2 T Dessert Cake Recipes Desserts Homemade Coffee Cake


Pin On Koleksi Resepi Mas Cotek


Pin On Noxxa Pressure Cooker


Pin On Beehive Cake


Pin On Kek


Pin On Bread Cakes And Cookies

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel